Xylotrechus antilope

DyrerigetInsekter – Biller – Træbukke

Xylotrechus antilope
Uden Dansk Navn

Findes den mon i Danmark?
i starten af juni, dukkede et spændede opslag op i gruppen Insekter og Smådyr – Entomologisk Fællesskab. Opslaget var skrevet af Bianca Lombarski Nelausen, og viste nogle yderst fine træbukke. Selv fejlbedømte jeg arten til start – indtil andre mere vågne øjne gjorde opmærksom på, at det ikke var en dansk art der her var blevet fundet.

Bianca havde klækket dem i sit terrarium, og her er de nok kommet ind sammen med enten kork som er købt på messe eller i plantecenter. De er derfor næppe oprindeligt danske i dette tilfælde. MEN arten findes i vores nabolande (Norge, Sverige og Tyskland).
Det er en ualmindelig smuk art, som har et noget andet mønster end vores typiske danske arter – og en størrelse på 12-15 mm.

Den er som nævnt formentligt kommet ind med kork, hvilket giver god mening, da arten primært er knyttet til eg – og der i terrariehold ofte bruges importeret kork fra kork-eg (Quercus suber). Arten lever 2 år som larve under barken og regnes nogle steder som værende et skadedyr.
Biller er generelt ret godt undersøgt i Danmark, og vi har ikke mange gamle egeskove – men det kan godt undre at den ikke findes her. Så måske det er værd at undersøge gamle ege lidt nærmere i perioden maj til august, hvor de voksne biller kommer frem. Hvem finder den første?

Captive hatched (24. juni 2024)
Captive hatched (24. juni 2024)
Captive hatched (24. juni 2024)
Captive hatched (24. juni 2024)